Vos tik paminimi patiekalai iš faršo, prieš akis iš karto iškyla skaniai iškeptų kotletų vaizdas. Tokie jau mes, lietuviai, esame. Jei mokame vieną gerą receptą, kitus mėginame nenoriai. O jei vis dėlto turite faršo ir norėtumėte pasigaminti ką nors kita nei tradiciniai kotletai, siūlome jums tris išskirtinius receptus.
Sluoksniuotos tešlos pyragas su faršu
Jums reikės: pusės kilogramo jautienos faršo, 500 gramų bulvių, 300 gramų sluoksniuotos tešlos, 100 gramų špinatų, svogūno, 4 skiltelių česnako, 130 gramų grietinės, 2 kiaušinių, 70 gramų fermentinio sūrio, 60 gramų fetos sūrio, pomidorų padažo, įvairų prieskonių (raudonėlio, petražolių, pipirų ar pan.), druskos, aliejaus, kelių pomidorų. Pavirinkite šviežius špinatus ir juos nusausinkite. Nuskuskite bulves ir supjaustykite kubeliais arba sutarkuokite stambia tarka. Šiek tiek apkepkite bulves. Tuomet atskiroje keptuvėje šiek tiek apkepinkite faršą, įdėkite supjaustytą svogūną, pasmulkintas česnako skilteles, druskos, galiausiai įdėkite pomidorų padažą bei prieskonius. Viską išmaišykite, dar šiek tiek patroškinkite faršą. Pasiruoškite užpilą: suplakite kiaušinius su grietine, sudėkite sutrupintą fetos sūrį, įberkite tarkuoto fermentinio sūrio, druskos, viską išmaišykite. Į kepimo indą klokite kepimo popierių, tuomet klokite sluoksniuotą tešlą taip, jog būtų aukšti krašteliai. Ant tešlos dėkite bulves, faršą, špinatus, užpilkite užpilą. Puoškite pjaustytu pomidoru. Kepkite orkaitėje apie 30-40 minučių.
Papajaus lazanija su faršu
Ingredientai: 20 lazanijos lakštų, 300 gramų kiaulienos faršo, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, stiklinė smulkintų grybų, svogūnas, 3 česnako skiltelės, 2 stiklinės šviežių špinatų, 200 gramų rikotos sūrio, druska, džiovinti bazilikai, pipirai, kiaušinis, 3 stiklinės mocarelos sūrio, 2 stiklinės pomidorų tyrės. Gana dideliame puode užvirkite vandenį ir išvirkite lazanijos lakštus. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite grybus, svogūnus, česnaką ir faršą. Špinatus nedideliame puode pavirkite apie 5 minutes, tuomet atvėsinkite, nusausinkite, susmulkinkite. Dubenyje išmaišykite smulkintą rikotos sūrį, špinatus, druską, pipirus, bazilikus ir kiaušinį. Į šį mišinį sudėkite atvėsusius grybus. Masę gerai išmaišykite arba pertrinkite trintuve. Į kepimo skardą klokite 5 lazanijos lakštus, ant jų paskleiskite 1/3 paruoštos masės, apiberkite masę smulkintu mocarelos sūriu, apšlakstykite pomidorų tyre. Pakartokite sluoksniavimą du kartus. Lazaniją uždenkite folija ir kepkite iki 180° C įkaitusioje orkaitėje apie valandą. Valgykite šiek tiek atvėsusią.
Faršu įdaryti pomidorai
Patiekalui jums reikės: 4 didelių pomidorų, 500 gramų kiaulienos faršo, pusės stiklinės džiūvėsių, 1 svogūno, petražolių, čiobrelių, ¼ stiklinės alyvuogių aliejaus, 1/3 stiklinės grujer sūrio, druskos, pipirų. Nupjaukite kiekvieno pomidoro viršūnę ir padėkite ją į šalį. Ji vėliau pasitarnaus kaip įdaryto pomidoro kepurėlė, le chapeau, kaip sako prancūzai. Su šaukštu išskobkite pomidoro minkštąją dalį. Įberkite į pomidorus šiek tiek druskos ir apverskite juos aukštyn kojomis, kad išvarvėtų drėgmės perteklius. Kiaulienos faršą, džiūvėsius, smulkintą svogūną, petražoles, čiobrelius, druską ir pipirus gerai išmaišykite giliame dubenyje. Sudėkite įdarą į pomidorus, apibarstykite viršų smulkintu gujer sūriu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, uždėkite kepurėles. Kepkite iki 200° C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių.